Voedselomgeving mkb vraagt aandacht

Onze voedselomgeving heeft sterke invloed op wat we eten. Aangezien werkende volwassenen ongeveer een derde van hun dagelijkse calorieën op de werkplek consumeren is dit een belangrijke voedselomgeving. Tot nu toe is er vooral succes geboekt met een gezonde en duurzame voedselomgeving in bedrijfskantines. Maar mkb’s hebben vaak geen bedrijfskantine. Terwijl 99% van de bedrijven in Nederland tot het mkb behoort. Onderzoekers van de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl van Wageningen University & Research hebben de voedselomgeving in het mkb in kaart gebracht.

Aanpak op maat

Het onderzoek toont aan dat gezonde en duurzame voedselkeuzes vaak beperkt worden aangemoedigd, vooral in kleinere mkb’s zonder bedrijfsrestaurant. Zo heeft slechts 8% van de mkb’s beleid om de consumptie van gezonde en duurzame voedingsmiddelen op de werkvloer te stimuleren en biedt ruim een kwart van de mkb’s gratis fruit aan. Ook wordt de voedselomgeving van mkb’s sterk bepaald door bedrijfskenmerken. Zo ervaren werknemers van mkb’s die veel buiten de deur werken een ongezondere eetcultuur tijdens het werk dan degene die veel op de vestiging werken. Het gezonder en duurzamer maken van de voedselomgeving voor werknemers van mkb’s vraagt dus om een aanpak op maat.

Bekijk de resultaten van het onderzoek in de infographic

Lees het wetenschappelijke artikel