Dealmakers Anne May, UMCU en Fränzel van Duijnhoven, WUR

Elke nieuwsbrief stellen wij iemand voor die meewerkt aan de Regio Deal Foodvalley. Vandaag maakt u kennis met Anne May en Fränzel van Duijnhoven. Zij leiden samen het werkpakket over leefstijl bij kanker binnen de Regio Deal Foodvalley. May vanuit het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en Van Duijnhoven vanuit Wageningen University & Research (WUR). May: “Ons project laat zien dat je na de diagnose darmkanker met leefstijl een positieve invloed kan hebben op de bijwerkingen van de ziekte en de behandeling en mogelijk de prognose.”

Gedeelde geschiedenis

Op de vraag of een van de dames mee wil werken aan dit interview komt het resolute antwoord: Dat doen we samen. Dit typeert direct hoe ze in de wedstrijd zitten. Ze sturen samen het werkpakket aan en alles gaat in overleg. Die samenwerking binnen de Regio Deal kwam makkelijker tot stand omdat May en Van Duijnhoven elkaar al kenden. “Ik ben in Utrecht gepromoveerd”, legt Van Duijnhoven uit. “Daar kennen we elkaar van”. Dus toen er sprake was van een mogelijke Regio Deal hebben ze ook een gezamenlijke aanvraag geschreven. May: “Voor ons was het logisch dat als je samen schrijft, je ook samen leidt.” En zo geschiedde.

Big data

Het mooie is dat door de samenwerking ook de datasets waar beide organisaties mee werken, gecombineerd konden worden. Hierdoor is een nog grotere dataset beschikbaar waar onderzoekers niet alleen in algemene zin kunnen kijken naar de invloed van voeding en beweging op het ziekteverloop bij mensen met darmkanker, maar ook naar effecten bij subgroepen. Inzichten die hieruit voortkomen kunnen uiteindelijk bijdragen aan leefstijladvies op maat voor mensen met darmkanker.

Krachten bundelen

Is er dan geen sprake van concurrentie tussen de twee? May: “We hebben allebei vergelijkbare data. Het zwaartepunt in Wageningen ligt op voeding en in Utrecht op beweging, maar er is wel overlap. Als je van tevoren afspreekt wie wat doet is er geen probleem. Bovendien heb je meer onderzoeksvragen dan je kunt behappen, dus dan hoeft er geen concurrentie te zijn”. Van Duijnhoven vult aan: “We staan er zo in: Samen staan we sterker. Het is beter de krachten te bundelen, dan op je eigen eilandje te zitten.”

En die samenwerking levert resultaat op. Dat duurde wel even. Van Duijnhoven: “Ook al kenden wij elkaar al. In het begin heb je toch tijd nodig om af te stemmen. En met meerdere disciplines samenwerken was even wennen. We moesten op stoom komen. Maar nu begint de vaart erin te komen.” Inmiddels lopen er heel veel analyses en zijn de eerste resultaten gepubliceerd. Ook is er een nieuw cohort opgezet in het Prinses Máxima Centrum waarin de voedingsgewoontes van kinderen met kanker worden gevolgd. Dit zal ook na afloop van de Regio Deal blijven bestaan.

Teamwork

Samenwerken doen de dames niet alleen met elkaar. Met een team van ruim 20 mensen werken ze aan dit werkpakket. Ook Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) is vanaf het begin betrokken. Want in de Regio Deal is het niet alleen de bedoeling om wetenschappelijk onderzoek te doen, maar ook te onderzoeken hoe dit onderzoek geïmplementeerd kan worden in de praktijk. Bij ZGV loopt het XtraFit-programma waarbij patiënten met darmkanker begeleiding krijgen van een fysiotherapeut en diëtist, zodat zij fitter zijn voor, tijdens en na hun behandeling. Tijdens het Regio Deal-project is ook ziekenhuis Rijnstate aangesloten en in UMCU loopt een vergelijkbaar project. Zo landen langzaam maar zeker de resultaten in de regio.

Als het aan May en Van Duijnhoven ligt, smaakt het samenwerken naar meer. De volgende subsidieaanvragen worden ingediend. Van Duijnhoven: “Met meerdere disciplines samenwerken was eerst even wennen. Uiteindelijk levert het veel op. Door samenwerken borrelen er ook weer ideeën op. Uiteindelijk is de vier jaar van de Regio Deal best kort om er alles uit te halen wat mogelijk is.”

Trots

En waar zijn de wetenschappers het meest trots op? “Ons project laat zien dat je met leefstijl veel kan bereiken na de diagnose darmkanker en dat dit positieve effecten kan hebben op de bijwerkingen van de ziekte en behandeling en mogelijk de prognose. En het besef bij medische professionals dat leefstijl belangrijk is, is gegroeid”, zegt May. “De Regio Deal is hiervoor een mooie stimulans, maar ook een start. We zijn er nog niet, er moet nog veel afgemaakt worden. Dat is niet iets wat onderzoekers alleen kunnen.” De oproep van beide onderzoekers aan gemeenten is dan ook: “Pak de handschoen op. Zorg dat de randvoorwaarden zo zijn dat mensen daadwerkelijk baat kunnen hebben bij de inzichten die we hebben opgedaan.”