Veggie Challenge smaakt naar meer

Met 244 deelnemers van negen organisaties in Regio Foodvalley is de Veggie Challenge begin december succesvol afgerond. Van het totaal aantal deelnemers ging 41% vegetarisch, 39% minder vlees en 20% veganistisch eten om bij te dragen aan een beter klimaat. De deelnemers hebben gedurende de maand november een enorme impact gemaakt en is een besparing gerealiseerd van meer dan 60.000 douches aan water en bijna 30.000 autokilometers aan CO2.

Resultaten

De resultaten zijn gebaseerd op de gegevens die in de Veggie app zijn ingevuld. De deelnemers vulden dagelijks in hoe de challenge verliep en welke producten (vlees, vis, zuivel en ei) zij vermeden. De deelnemers bespaarden in totaal een CO2 uitstoot van 6.844 rondjes op het circuit van Zandvoort, de oppervlakte van 25 tennisvelden aan land en 63.140 douchebeurten. Er daarmee zijn 240 dieren bespaard. Elke deelnemende organisatie heeft een rapport ontvangen met de resultaten van de eigen deelnemers.

Kleine wijzigingen in het dagelijkse menu leveren snelle besparing op. Als men boter vervangt voor margarine dan bespaar je al 89% CO2 uitstoot en je vermindert de uitstoot van CO2 met 80% als je gehakt vervangt voor vega gehakt. In de supermarkt nemen ook steeds meer plantaardige producten in het assortiment op, dat is een positieve ontwikkeling. Ook door kleine veranderingen in de voeding draagt de consument bij aan een beter klimaat.

Challenge

Negen organisaties besloten om op 1 november de uitdaging aan te gaan om meer plantaardig te eten. Het regiokantoor van Regio Foodvalley heeft het meest bespaard en op de voet gevolgd door het Johannes Fontanus College uit Barneveld en de gemeente Wageningen. Carolien Huisman, programmamanager Voedsel Regio Foodvalley: “Ik vind het heel leuk dat wij met negen organisaties in Regio Foodvalley deze challenge zijn aangegaan. Vanuit verschillende organisaties heb ik veel positieve reacties ontvangen. Collega’s die recepten deelden. Bedrijfsrestaurants die de producten aanpasten. De Veggie Challenge is daar een mooie stap voor geweest en dat smaakt ook naar meer. Ik neem graag weer het initiatief om te onderzoeken of wij volgend jaar weer een Veggie Challenge met organisaties uit de regio kunnen organiseren.”

Hoe kijken de deelnemers terug op de Veggie Challenge?

“Ik heb om een paar redenen meegedaan. Uiteraard om mijzelf als flexitariër uit te dagen om meer plantaardig te eten en omdat gezonde, duurzame voeding in het beleid van de provincie Gelderland een prominente rol speelt. Ik was benieuwd hoe de Veggie Challenge in praktijk werkt. De Veggie app was aantrekkelijk door de recepten en de weetjes en eenvoudig in te vullen. Interessant om verder uit te rollen, lijkt mij. Op sommige punten vond ik de app wel iets te algemeen. Ik had natuurlijk gehoopt op meer deelnemers bij de provincie. Je hebt ook niet direct meer vegetarische menu’s op de kaart van het bedrijfsrestaurant. Er komen veel aspecten bij kijken. Er is wat dat betreft nog ruimte voor verbetering, ook bij ons.”, vertelt Kees, projectleider food & innovatie bij de provincie Gelderland.

Rabea, projectleider Sociaal domein bij gemeente Wageningen: “Ik ben gestart met de Veggie Challenge met als doel om meer plantaardig te gaan eten. Wij eten als gezin al 3 tot 4 keer per week vegetarisch, maar ik ben toch opzoek naar die extra inzet rondom plantaardig. Bewustwording van wat mogelijk is, verantwoordelijkheid nemen in ons dagelijkse leven. Alle kleine beetjes samen vormen een groter geheel zijn daarbij de insteek.
Het doel is niet om veganist te worden, maar wel ons maximaal in te zetten binnen onze mogelijkheden. Wij zijn 15 jaar geleden begonnen met het eten van alleen biologisch vlees. Nu eten wij bijna geen vlees, meer plantaardig, in principe alleen biologisch. Daarnaast houden wij rekening met duurzaamheid, wij gebruiken zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal, kopen eerlijke een duurzame producten en koken met lokale producten. Het leuke van de challenge vond ik het samen delen van ideeën. Ik hoop dat we dat (met misschien wel met een kleiner groepje) dit volhouden. Inmiddels is het een levensstijl geworden en dat voelt goed voor ons nu en ook voor onze kinderen en mogelijk hun kinderen. De verandering begint bij jezelf. Wij pakken het met beide handen aan.”

Deelnemende organisaties

Negen organisaties in Regio Foodvalley deden met de Veggie Challenge mee. Samen met werknemers en studenten uit de regio gingen ze de uitdaging aan om 30 dagen meer plantaardig te eten. De organisaties zijn: Bidfood, Christelijke Hogeschool Ede, gemeente Wageningen, gemeente Rhenen, Johannes Fontanus College, provincie Gelderland, regiokantoor van Regio Foodvalley, sportvereniging Thymos en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het totaal van 244 deelnemers deelde ervaringen per organisatie en stimuleerden elkaar.

Duurzaam voedselsysteem

Een duurzamer voedselsysteem draagt bij aan het voeden van de groeiende wereldbevolking en het verbeteren van het klimaat. In Regio Foodvalley hebben we de kennis en innovatie om hieraan bij te dragen. We werken aan een voedselsysteem waarin we gevarieerd eten met een gezonde balans in de consumptie van plantaardige en dierlijke eiwitten en waarin we verspilling tegengaan.

Download hier de eindrapportage van de Veggie Challenge van alle teams (pdf, 2 MB)