Finalisten van Technasiumproject staan op de trap in gebouw Aurara van Wageningen Campus

Technasiumproject: “Wat kun jij doen tegen voedselverspilling?”

Technasium leerlingen bedenken en ontwerpen acties om voedselverspilling tegen te gaan: Stop Voedselverspilling!

 

Op vrijdag 14 april werden op de Campus van Wageningen University & Research de winnaars bekendgemaakt van het Technasiumproject 'Stop Voedselverspilling'. In deze vierde editie deden ongeveer 260 derdejaars havo en vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia mee.

Winnaars

Uit de 68 deelnemende teams waren 11 teams, afkomstig van 4 scholen, genomineerd voor de finale. Zij pitchten hun idee tijdens de finale in Aurora, een van de nieuwste en meest duurzame gebouw op de Wageningen Campus. Onder leiding van een vierkoppige vakjury werden de winnaars uitgeroepen. In de jury zaten Wieke Bonthuis, Jong Leren Eten Gelderland, Elle Citteur, masterstudent Nutrition and Health’ aan Wageningen University & Research, wethouder Gerard van Deelen (Scherpenzeel), bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Food van Regio Foodvalley en Giel Dons, eigenaar D.O.N.S. Catering
De winnaars van het Technasiumproject 'Stop Voedselverspilling' 2023 zijn:

  • The Saviours van Het Streek Lyceum uit Ede (een volledige ‘kit’ tegen voedselverspilling bestaande uit (1) een game, (2) UV-led verlichting voor in de koelkast, (3) een fruitschaal die waterdamp produceert (zoals bij het fruit in de AH) en (4) een bewaardoos)
  • Schillencrème van het Johannes Fontanus College uit Barneveld (uit de schillen van bijvoorbeeld een banaan halen ze vitaminen C en doen dit in een huidcrème)
  • Voedselsticker van het Merletcollege uit Cuijk (een sticker die de versheid en houdbaarheid van bederfelijke producten aangeeft)
  • En een eervolle vermelding voor het ontwerp van een Foodtruck van leerlingen van Het Streek Lyceum uit Ede

Stop Voedselverspilling

Deze vraag is nog steeds zeer relevant: zo belandt in Nederland per jaar ruimt 2 miljard kilo voedsel in de vuilnisbak waarvan elke persoon er ruim 34 kg voor zijn of haar rekening neemt. Terwijl Nederland zich heeft gecommitteerd aan Sustainable Development Goal (SDG) 12.3 van de Verenigde Naties om in de komende 7 jaar 1 miljard kilo voedsel per jaar minder te verspillen wat gelijk staat aan een jaar lang eten voor 2,7 miljoen mensen.

Binnen het Technasiumvak Onderzoeken & Ontwerpen werkten de leerlingen ruim 12 weken aan hun ideeën om de voedselverspilling tegen te gaan. Zij hadden daarbij de keuze uit een technisch ontwerp dat ervoor zorgt dat voedsel langer te bewaren is, het beter benutten van reststromen die momenteel niet voor menselijke consumptie worden gebruikt, of een manier om jongeren te stimuleren om minder voedsel te verspillen. Daarnaast richten leerlingen van een van de scholen zich op het ontwerpen van een duurzame Foodtruck. Dit alles leverde opmerkelijke en creatieve ideeën op, van een slimme vuilnisbak die de consument laat zien wat er verspild wordt, een volautomatische bewaarkast die gas en koeling gebruikt voor langere houdbaarheid tot interactieve bordspellen.

“Het gaat niet per se om het daadwerkelijk realiseren van de ontwerpen, samen een idee bedenken en iets tastbaars maken, dat is het mooie aan het project Stop Voedselverspilling!”, zegt Joost Snels, senior projectmanager en onderzoeker aan de Wageningen University & Research (WUR). “Zo wordt een grote groep tieners aan het denken gezet over verspillingsproblematiek en nemen ze daarbij ‘aan te keukentafel’ mensen om hen heen, zoals familie en vrienden, mee. En net zo belangrijk, de leerlingen leren omgaan met opdrachtgevers, kritisch denken en een planmatig te werkt te gaan.”

Project

Het project ‘Stop Voedselverspilling’ is drie jaar geleden gelanceerd op initiatief van Wageningen Universiteit & Research en Regio Foodvalley. Ook het Voedingscentrum en de Stichting Samen tegen Voedselverspilling werken mee. Aan het project doen vier Technasiumscholen uit Midden-Nederland mee: Het Streek Lyceum, Merletcollege, Johannes Fontanus College en Candea College. De organisatie streeft er echter naar het project beschikbaar te maken voor alle 101 Technasiumscholen in Nederland.

Headerfoto: Guy Ackerman